Hva er helseangst?

Helseangst, eller som det også kalles, hypokondri er en angstlidelse. Angstlidelsen gjør at du blir fiksert på tanker om sykdom og lidelser store deler av tiden. «Hva om jeg er alvorlig syk?» «Er symptomene jeg kjenner på helsefarlige?» Disse spørsmålene er ikke ukjent for noen med angstlidelsen.

Det er ikke uvanlig at vi er bekymret for vår helse, vi er nødt til å bry oss, da det gjør at vi unngår helsefarlige situasjoner. Men, med helseangst sliter du ofte med å skifte fokuset fra tanker om sykdom. Dersom dette er noe du føler på, er du ikke alene. Ifølge www.vertikalhelse.no lider omtrent 40 000 nordmenn av det samme.

Helseangst kan ramme både unge, barn og voksne. Det finnes ulike årsaker som kan utløse tilstanden, følgende er blant annet:

  • Utfordringer i samliv
  • Du har tidligere vært rammet av en alvorlig sykdom
  • Noen nær deg er rammet av en alvorlig sykdom
  • Helseproblemer i oppveksten, eller i familien

Hva er kjennetegn på helseangst?

Det finnes flere kjennetegn på lidelsen, blant annet at en stadig er bekymret for å ha en eller flere alvorlige sykdommer. Helseangsten kan noen ganger føltes som en heltidsjobb. Et av flere kjente kjennetegn for helseangst er stadig bekymring for å ha en eller flere alvorlige sykdommer. Pasienter med helseangst bruker ofte mer tid enn gjennomsnittlig på å søke etter informasjon som bekrefter at de er friske. I og med at det finnes uendelige kilder med informasjon som kan dekke behovet ditt på nettet, vil vedkommende ende opp i en endeløs tankerekke om hva som kan være svaret på problemstillingen de sitter igjen med.

Med en lidelse som helseangst, kan man føle på at man mister interesse for andre sider av livet. Man blir mest opptatt av en sak, og det er mulig sykdom eller symptomer. Frykten for å være syk fører ofte til problemer med søvn, depresjon, nedsatt appetitt og uten hjelp fra en psykolog eller annen profesjonell hjelp kan det bli utfordrende å fungere i en vanlig hverdag.

Hvordan behandles helseangst?

Ifølge Folkehelseinstituttet er den best dokumenterte behandlingsformen for helseangst kognitiv terapi. Denne behandlingsformen mot hypokondri kan mest sannsynlig gi økt forståelse for hvordan kroppen fungerer og logiske forklaringer på kroppslige symptomer. Dette kan i flere tilfeller gjøre at pasienten føler seg tryggere på hva som skjer med kroppen. Psykologene ved Nydalen Medisinske Senter kan utrede symptomer og tar din frykt på alvor. Ved vellykket behandling hos psykologen kan mange føle at de kjenner seg tryggere i sosiale situasjoner, og flere får mer overskudd når angsten for sykdom blir mindre.

Få hjelpen du trenger av vårt tverrfaglige team lokalisert i hjertet av Nydalen. Hos oss kan du være trygg på at du blir møtt på med åpenhet og aksept. Du trenger ikke henvisning for å bestille time hos våre psykologer.

Ønsker du å vite mer om behandlingen?

Kontakt oss i dag for en konsultasjonstime med psykologen.

Kontakt oss i dag.