Hva er hyperhidrose?

Hyperhidrose er en medisinsk tilstand som gjør at svetteproduksjonen øker betydelig, ofte på bestemte områder i kroppen. Overdreven svette i armhuler, hender og føtter er svært typisk for tilstanden. Hyperhidrose deles i to deler, primær og sekundær. Førstnevnte er arvelig og diagnostiseres ofte når man er i tenårene. Sekundær hyperhidrose kan derimot diagnostiseres når som helst, og kan i flere tilfeller være forårsaket av underliggende sykdommer, eller i andre tilfeller legemiddelbruk. Det anbefales å undersøke dette hos legen.

Økt svetteproduksjon kan gå utover din livskvalitet, da det kan oppleves som svært ubehagelig å utføre daglige aktiviteter. Det er vanlig at man unngår sosial omgang og heller velger å isolere seg, på denne måten utvikler flere depresjon, som følge av isolasjon.

Hvordan foregår en konsultasjon hos legen?

Behandlingen vil starte med en konsultasjon hos en av våre erfarne leger ved Nydalen Medisinske Senter, som vil ta deg godt imot. Under en konsultasjon vil du kunne få svar på det du lurer på, du vil få all nødvendig informasjon om prosedyren, evt. bivirkninger og mer. Sammen vil dere kartlegge ønsker og behov, for å finne ut av hvilke resultater du ønsker å oppnå og hva du kan forvente deg.

Hva består behandlingen av?

Legen ved NMS utfører injeksjonsbehandling mot overdreven svette. Medisinsk injeksjonsbehandling er oftest det mest effektive tiltaket for denne typen behandling. Under behandlingen vil legen sprøyte et virkestoff lokalt, som vil blokkere nervenes signal til svettekjertlene. På denne måten vil svetten reduseres betydelig etter første behandling.

Hvor lenge varer effekten?

Signalene som utløses fra sprøyten er reversibel, som vil si at effekten av behandlingen ikke varer evig. Funksjonen i nervene og svettekjertlene gjenvinnes etter ca. 6 måneder. Dermed anbefales det å gjenta behandlingen, da aktiviteten til svettekjertlene begrenses når de ikke får gjenvunnet sin fulle aktivitet, som normalt. Individuelle resultater vil variere, men behandlingen er en rutinemessig prosedyre som hjelper betraktelig.

Hvilke bivirkninger kan jeg forvente?

Det er få bivirkninger knyttet til behandlingen, ømhet og mindre infeksjonsrisiko kan oppstå på grunn av mindre injeksjonssår. Det er heller ikke uvanlig å oppleve at det svir dersom du påfører deodorant. Det er altså stort sett minimal risiko knyttet til behandlingen ved overdreven svette.

Hvem egner seg ikke for behandlingen av overdreven svetteproduksjon?

Dersom du er gravid eller ammer vil vi ikke anbefale at du utfører behandlingen, da effekten av virkestoffet på spedbarn og foster fremdeles er uklar. Behandlingen av overdreven svetteproduksjon egner seg heller ikke for enkelte pasienter med spesifikke hudsykdommer, du vil få mer informasjon om dette under en konsultasjon med legen.

Legen ved Nydalen Medisinske Senter er svært kjent med overdreven svetteproduksjon, og tar deg gjerne imot for å undersøke hva vi kan gjøre for å bedre din livskvalitet. Kontakt oss i dag for å bestille en time.

Plages du av overdreven svette?

Kontakt oss i dag for å bestille en konsultasjonstime hos legen.

Kontakt oss her.